Find en producent

Prisen og udvalget af produkter spiller selvfølgelig en vigtig rolle for jer, når I skal vælge producenter, men der er også andre overvejelser, I kan gøre jer.

I skal også gøre op med jer selv, hvordan I definerer, hvad der er lokalt for jer, om I vil købe produkter, der er dyrket i drivhus og med varme og lys om vinteren, om I gerne vil have biodynamiske varer, og om I vil støtte producenter, der er ved at omlægge til økologi. 

Radiusmodel

En af måderne I kan begynde at danne jer et overblik over mulige producenter, I kan samarbejde med, er at udvikle en radiusmodel for, hvad I definerer som lokalt.


CASE: Lokalsamfundet som udgangspunkt

I Middelfart Økologiske Fødevarefællesskab ser de lokalsamfundet som udgangspunktet for en bæredygtig og økologisk levevis. Lokalsamfundet vurderer de til at være Fyn og Jylland i en radius af 60 km fra Middelfart centrum.

På kortet nedenunder kan du finde en økologisk producent i nærheden af dit fødevarefællesskab.

Sælg ideen

Efterhånden har de fleste økologiske producenter hørt om fødevarefællesskaberne, men det er stadig op til jer, at få ”solgt” ideen om et samarbejde til producenten. I starten har I ikke særligt store bestillinger, så I skal kunne fremlægge fremtidsperspektiverne i et samarbejde med producenten. For eksempel kan I fortælle, hvordan et lignende fødevarefællesskab er vokset.


CASE: Fokuser på fremtidsudsigterne

Da Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab startede op i 2011 ringede de til en lokal producenten i Randers. Han vidste ikke, hvad et fødevarefællesskab var, så en del af samtalen handlede om at forklare ham konceptet fra København, fortælle ham, hvor meget KBHFF havde vokset på kort tid og overbevise ham om, at det samme ville ske i Aarhus. Producenten var heldigvis med på ideen, og kunne godt se fremtidsudsigterne i samarbejdet med AOFF.


Samarbejde med producenten

Det kan være en god ide at ringe rundt til få udvalgte producenter. På den måde har I en god og åben dialog med producenten fra starten, og I kan forklare producenten, hvad et fødevarefællesskab er, og producenten kan stille spørgsmål. Sammen kan I finde en aftale, der passer både jer og producenten.

I skal også gøre op med jer selv, gerne inden I ringer, om I har mulighed for at betale producenten for at levere produkterne, om de skal levere gratis, eller om I selv afhenter produkterne.

I opstartsfasen kan I med fordel starte med at finde én producent, som har et godt sortiment af basisprodukter. I takt med at fødevarefællesskabet vokser, kan I efterhånden finde flere producenter, som supplerer det udvalg.

Det er også en god ide at forklare producenten, hvordan I ønsker et åbent og tillidsfuldt samarbejde, og at I ikke er ligesom et konventionelt supermarked. Fordelen ved at indgå i et samarbejde med fødevarefællesskaberne er, at vi er loyale, ikke presser dem på deres pris eller spiller dem ud mod andre producenters priser.


Relaterede guides

Producentsamarbejde