Fødevarefællesskaberne

Fødevarefællesskaberne har i løbet af en kort årrække sat deres aftryk på Danmarkskortet. De findes fra Aalborg til Sønderborg og fra Ringkjøbing-Skjern til København. 

I 2008 slog københavnerne dørene op for Københavns Fødevarefællesskab, og siden er fødevarefællesskaberne skudt op over hele landet. I dag tæller vi mere end 20 fødevarefællesskaber fordelt over hele Danmark.

Tilkomsten af økologiske fødevarefællesskaber

Fælles for fødevarefællesskaberne er økologien, det frivillige engagement og den lokale forankring, men fødevarefællesskaberne er derudover meget forskelligt organiserede og løser logistiske og praktiske udfordringer på mange forskellige måder.

FAKTA

Et økologisk fødevarefællesskab er et indkøbsfællesskab, som køber økologiske produkter direkte fra lokale økologiske producenter, leveret til fødevarefællesskabets medlemmer. Fødevarefællesskaberne er drevet af frivillige kræfter, og alle medlemmer ligger frivillige arbejdstimer i fødevarefællesskabets drift og udvikling. Et fødevarefællesskabs medlemmer er derfor ikke bare medlemmer, de er også medejere og medarbejdere. Til gengæld for medlemmernes bidrag til fødevarefællesskabet kan de købe økologiske produkter igennem fødevarefællesskab.

Fødevarefællesskaberne er en enkel model, hvor vejen fra producent til forbruger bliver gjort så kort og direkte som muligt.

Et fødevarefællesskab - kort fortalt af Jeppe Strøm Lundsgaard, Rasmus Svane og Tina Rosenvinge Berggreen.