Kom godt i gang

Det kan være en god ide at trække på erfaringer og viden hos eksisterende fødevarefællesskaber i jeres opstartsfase.

Hvis I har lyst, kan I kontakte et fødevarefællesskab i nærheden af jer for at stille spørgsmål til, hvordan I kommer i gang. Måske kan I også komme på besøg for at se, hvordan deres fødevarefællesskab fungerer.

Måske har det andet fødevarefællesskab også en kontaktperson, som kan hjælpe jer med de spørgsmål, I måtte have, eller som har lyst til at komme med på et møde eller den stiftende generalforsamling hos jer og fortælle om at være et fødevarefællesskab.

Mange af fødevarefællesskaberne har en open source tilgang til deres arbejde som fødevarefællesskab. Det betyder, at de med glæde ligger deres viden og information om deres fødevarefællesskab åbent og ærligt ud, så I kan drage nytte af deres erfaringer.

På Danmarkskortet kan I finde det nærmeste fødevarefællesskab er og se en oversigt over ressourcepersoner hos fødevarefællesskaberne, som har viden om alt fra opstart og drift til økonomi og samarbejde på tværs af fødevarefællesskaberne.

 

CASE: Copy, paste, go!

I Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab copy-pastede de mere eller mindre alt fra Københavns Fødevarefællesskabs wiki og hjemmeside i opstartsfasen. Alt fra vedtægter til værdier og vagtplaner. Fordelen ved dette var, at AOFF kom hurtigt i gang uden at skulle bruge tid på at opstille hele den samme struktur, som allerede eksisterede i KBHFF. Med tiden rettede AOFF det hele til i forhold til deres kontekst.


CASE: Hjælp fra andre fødevarefællesskaber

Odense Fødevarefællesskab har spillet en vigtig rolle i forhold til at støtte og hjælpe andre fødevarefællesskaber i gang – bl.a Assens-Tommerup Økologiske Fødevarefællesskab og Vejle Fødevarefællesskab. I starten fik ATØF bl.a. varer fra Odense Fødevarefællesskab, indtil de selv kom i gang med at bestille.