Økonomi

SKAt og moms

Som hovedregel skal man indberette og betale moms til SKAT, når indtægten i fødevarefællesskabet overstiger 50.000 kr. årligt - minus kontingent eller indmeldelsesgebyr. I behøver ikke at momsregistrere jer, når I starter fødevarefællesskabet op, og regnskabet begynder, men lige så snart at I kan se igennem bogføringen, at den forventede årsindtægt overstiger 50.000 kr., så skal I momsregistreres. Når man er momsregistreret, skal man betale moms af sin indtægt, men man kan også trække momsen fra på de varer, man køber - fx grøntsagerne. Sørg for at få kvitteringer, hvor det tydeligt fremgår, at der betales moms, så I kan trække det fra i regnskabet.

Vil I være sikre på at komme godt fra start, så kan det også være en god ide at kontakte en revisor eller SKAT for at få vejledning i forhold til skat og moms.

Regnskabsprogrammer

Ligegyldigt hvor stort eller lille fødevarefællesskabet er, og hvor hurtigt det vokser i medlemstal og posebestillinger, så kan det være en rigtig god ide at investere i et regnskabsprogram, allerede inden jeres første udgifter eller indtægter. På den måde undgår I fejl i regnskabet, som senere hen kan koste fødevarefællesskabet dyrt. 

Gode regnskabsprgrammer:

  • Billy
  • Dinero
  • E-conomic
  • Simpelt Regnskab

Det kan være en god ide, at økonomigruppen og kassererne arbejder sammen og inddrager hinanden i, hvad der foregår, så muligheden for overlevering af arbejdsopgaver og viden bliver større og fejlene færre.

Betalingsmodeller

De første fødevarefællesskaber i Danmark startede med en meget simpel betalingsmodel, hvor medlemmerne hver uge forudbestilte en pose og betalte kontant. Ugen efter kunne de afhente posen i fødevarefællesskabet. Siden er der kommet mange flere muligheder for betaling i de forskellige fødevarefællesskaber.

Dankort betaling

Selvom Dankort betaling i fødevarefællesskabet kan virke som den bedste løsning for fødevarefællesskabet, fordi medlemmerne ikke skal huske at have kontanter med, så er den løsning også forbundet med mange løbende udgifter og gebyrer, som det er værd at undersøge først, inden I vælger den løsning.

Swipp / Mobile Pay

Et godt alternativ til Dankort betaling er Mobile Pay eller Swipp, hvor medlemmerne betaler over en App på deres smartphone. Fødevarefællesskabet skal have oprettet sit eget telefonnummer, som medlemmerne kan overføre til.

Online betaling

I kan også overveje, om medlemmerne skal have mulighed for at bestille og betale deres poser online. Odense Fødevarefællesskab har en netbutik, hvor det er muligt at bestille og betale mange forskellige varer.

 

CASE: Hurtig vækst gav økonomiske udfordringer

I forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Fødevarefællesskabs regnskab for 2012 blev det klart, at der var nogle arbejdsgange, der ikke var hensigtsmæssigt tilrettelagt. Der var mange led i den samlede økonomi, og der var en generel manglende viden om grundlæggende regnskabsprincipper. Den regnskabsmæssige udfordring steg i takt med KBHFFs hurtige vækst, og resultatet var, at det blev umuligt at danne sig et overblik over foreningens økonomiske tilstand.


CASE: Excel regnskab kostede dyrt

I Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab startede de med at bruge et Excel ark til deres regnskab, hvilket endte med at koste fødevarefællesskabet dyrt – både i kroner og ører men også i arbejdstid og kræfter for økonomigruppen og kasserer. Til sidst allierede de sig med en revisor og et regnskabsprogram og fik rettet op på flere års forkert og mangelfuld regnskabsføring.


CASE: Bankoverførsel

Når medlemmerne i Assens-Tommerup Økologiske Fødevarefællesskab bestiller, foregår det ved, at de laver en bankoverførsel på beløbet og i kommentarfeltet skriver ”medlemsnummer, uge nummer og udleveringssted”.